Over de Trollstigen

De Trollstigen, in het Nederlands de Trollentrap, is één van de bekendste wegen van Noorwegen. Het is tevens één van de meest gefotografeerde hoogtepunten van het land, tijdens een rondreis door Noorwegen mag deze bijzondere weg dus eigenlijk niet ontbreken. Het is onderdeel van weg 63 en brengt je met 11 haarspeldbochten naar boven (of onderaan) de bergen. Het hoogste punt van de Trollstigen ligt 858 meter boven zeeniveau. Het is hiermee dan ook één van de snelst stijgende wegen van Europa. Niet alleen is de weg uitdagend om te rijden, ook is de omgeving prachtig en kan je vanaf een speciaal uitkijkplatform genieten van het uitzicht.
 

Bouw

De aanleg van de Trollstigen begon al in 1916, toen werd er een pad voor paarden aangelegd. Een deel van dit oorspronkelijke pad is nog steeds zichtbaar en te bewandelen. Jaren later is de weg aangepakt en geschikt gemaakt voor voertuigen. In 1936 opende de toenmalige koning Haakon VII de Trollstigen. Het 11 haarspeldbochten en een gemiddelde stijging van 9 procent is de weg één van de meest bijzondere van Noorwegen. Het is dan ook niet vreemd dat de weg jaarlijks door veel toeristen bezocht wordt.
 

ReizenReizen

 

National Scenic Route

Noorwegen is een prachtig land, maar er zijn bepaalde plekken die er nog meer uitspringen. De Noorse overheid heeft 18 wegen aangemerkt als National Scenic Route, oftewel: De 18 mooiste wegen van het land. De 104 kilometer lange weg tussen Langvatnet en Sogge bru (ook aangemerkt als toeristische route Geiranger – Trollstigen (➚)) is één van deze wegen. Onderweg rij je door de Geirangerfjord (➚), kom je langs het dorp Geiranger (➚), diverse uitkijkpunten, maak je tussen Eisdal en Linge een overtocht met een veerboot en rijd je tenslotte over de Trollstigen.
 

Watervallen

Als je door Noorwegen rijdt, dan kom je overal watervallen tegen. De ene nog bijzonderder dan de ander. Ook bij de Trollstigen zijn er diverse watervallen, sommige lopen zelfs langs en onder de weg door.

Eén van de watervallen bij de Trollstigen is de Stigfossen. Het wordt door liefhebbers ook wel bestempeld tot één van de mooiste watervallen van Noorwegen. De waterval is in totaal 240 meter lang. Onderweg op de Trollstigen passeer je de waterval een aantal keren, zo gaat de weg via een prachtige natuurstenen brug over de Stigfossen heen.
 

Met de auto, fiets of wandelen

Je kan op verschillende manieren de bijzondere bergweg ontdekken. Je kan er met de auto of fiets overheen rijden, of een wandeling maken in de omgeving. Zowel voertuigen als fietsers mogen gebruik maken van weg 63, je moet dus onderweg goed rekening houden met elkaar. Voor fietsfanaten en wielrenners zijn de Trollstigen en de weg naar de Geirangerfjord (➚) mooie sportieve uitdagingen. Wel wordt aangeraden om een fietstocht voor of na het hoogseizoen te doen, zodat er minder verkeer op de weg is.

Aan zowel de top, als de voet van de Trollstigen liggen parkeerplaatsen. Vanaf hier lopen er meerdere wandelpaden om te genieten van de bijzondere weg, watervallen en de natuur. Enkele wandelroutes zijn de Bispevatnet, Kløvstien en Stabbeskaret.
 

 

Bezoekerscentrum en uitkijkpunt

Bovenaan de Trollstigen zijn een bezoekerscentrum en uitkijkpunt gelegen. In het bezoekerscentrum is informatie over de bergweg te vinden en kunnen er souvenirs gekocht worden, maar kan je ook wat eten en drinken.

Bij het bezoekerscentrum ligt ook het pad naar het uitkijkpunt. Via een lange trap loop je richting het uitkijkplatform. Tijdens de afdaling heb je al prachtig zicht op de Trollstigen, maar op het boven de vallei uitstekende platform heb je een nóg mooier uitzicht. Tijdens bewolkte dagen heb je minder of soms zelfs geen zicht op de bergweg. Het is aan te raden om op een zonnige dag het uitkijkplatform te bezoeken. Al geeft bewolking en mist ook hele mooie effecten aan je bezoek aan de Trollstigen!
 

 

Winter gesloten

Net als meer bergwegen, is ook de Trollstigen in de wintermaanden gesloten. De weg ligt dan vol sneeuw en het is te gevaarlijk om de weg te gebruiken. In de zomermaanden kan het tevens voorkomen dat de weg een paar uur dicht is.

Wanneer de Trollstigen geopend en gesloten wordt, is afhankelijk van de weersomstandigheden. De afgelopen jaren ging de weg in de maand mei open en eind oktober of in november weer dicht voor het verkeer.
 

Vernoemd naar de trollen

Trollstigen is ’trollentrap’ in het Noors. De legende is dat de weg ’s nachts door de trollen als trap wordt gebruikt om de bergen de beklimmen.